12 uur Sancta, LLR, GSA, SancTheater & SancTalent

Jongerenraad Haarlem

Jongerendebat

12u Bloom

12u Bloom

Wat een fantastisch mooie opbrengst hebben we gekregen met de 12 uur van Sancta! Iedereen bedankt voor je inzet/ bijdrage!

Medewerkers en leerlingen hebben zich 100% ingezet om er een mooie, leuke activiteitenmarathon met een mooie opbrengst van te maken. Leerjaren 1 & 2 hadden school van 10.00 - 22.00 uur. Leerjaren 3 t/m 6 hadden school van 11.00 - 23:00 uur. Er zijn heel wat toffe activiteiten gedaan!

Lees de sfeerreportage in het HD: "12 uur school en iedereen doet mee"

Luister naar Haarlem 105 : https://haarlem105.nl/barry-st...

Bekijk de videoreportage van Haarlem 105 : https://haarlem105.nl/leerling...

Malawi

Children's Fund Malawi en Chiuta Childrens Home Projects

Zowel het Children's Fund Malawi als Chiuta projects, werken aan het verbeteren van de levens van kansarme kinderen en jongvolwassenen in het zuiden van Malawi door educatieve-, medische- en werkgelegenheidsprojecten voor jongeren in landelijke en stedelijke gebieden te initiëren of te ondersteunen.

De Chiuta Projects organiseren projecten, die o.a. met financiële steun van het Children's Fund Malawi mogelijk worden gemaakt. Chiuta project is opgericht door onze docent Engels, Sue Heeremans en haar dochters. 

www.chiutaprojects.org | Childrens Fund Malawi

Leerling

"Ik zit in de gsa omdat ik het fijn vind om te kunnen praten met andere queer leerlingen en de problemen op school. Ik vind het ook belangrijk om die problemen op te lossen!"

Leerlingenraad

Hey

Wij zijn de leerlingenraad.
Wij vertegenwoordigen de meningen van de leerlingen bij ons op school. We gaan in gesprek met elkaar, maar ook met leerlingen over o.a. de sfeer binnen de school, problemen die aandacht vergen en wat er verbeterd zou kunnen worden. 

Wat wij doen

Wat wij doen

Wij leggen verbeterpunten, plannen en ideeën neer bij het bestuur en gaan met hen in gesprek over de mogelijkheden.

We meeten een keer in de maand en hebben onze eigen ruimte.

Wij hebben onder andere het voetbalveldje op het onderbouwplein gerealiseerd.

We hebben geholpen met de vernieuwing van de nieuwe onder- en bovenbouw kantines. 

Ook doen wij verschillende acties zoals de rozenactie met valentijn en de zuurstokkenactie met kerst.

Ideeën?

Laat het ons weten!

Leerlingen kunnen bij ons terecht met hun ideeën of opmerkingen waar wij vervolgens mee aan de slag gaan tijdens onze maandelijkse vergaderingen. 

Dus heb je een goed idee of wil je iets verbeteren op school? Kom dan langs bij de leerlingenraadruimte in de gang bij de dagwacht of mail ons: leerlingenraad@sanctamaria.nl

GSA

Wat is de GSA?

De GSA (Gender Sexuality Alliance) op Sancta is een groep scholieren en docenten. De GSA staat voor vrijheid, veiligheid, en gelijkheid voor alle leerlingen van onze school, welke seksualiteit of gender je dan ook hebt!" De GSA is er voor iedereen. 

Homoseksueel of anders dan de norm zijn, wordt door nog veel mensen gezien als wat niet gerespecteerd wordt. Voor onzekere jongeren, die zich al in een periode van jezelf ontdekken bevinden, die worstelen met hun geaardheid of gender, kan dit ervoor zorgen dat ze zich verstoppen voor wie ze zijn en bij wijze van spreken in een leugen gaan leven.

Een GSA op school is een belangrijke groep en een veilige haven voor veel leerlingen. 

Wat doet GSA

Praten en doen

We komen regelmatig bijeen om met elkaar te praten. We hebben het over onze gevoelens en berijpen elkaar goed. Ook praten we over acceptatie, bewustwording en verbeteringen op school.

We gaan de brugklassen langs om ons te presenteren, organiseren en vieren o.a. Paarse Vrijdag en International Coming Out Day. We zorgen dat de regenboogvlag uithangt om leerlingen bewust te maken dat iedereen mag zijn wie ze zijn.

We hebben ervoor gezorgd dat er meer gender-neutrale toiletten op school zijn gekomen.

Lijkt het je wat en wil je meepraten en meedoen? Kom een keer langs en misschien word je ook lid van de GSA! Je mentor weet bij wie je je kunt melden.

GSA quotes

Leerlingen zeggen:

"Ik neem deel aan de GSA, omdat ik wist dat ik daar geaccepteerd zou worden voor wie ik ben. Ook omdat ik het belachelijk maken van LGBTQ+mensen wil helpen tegen te gaan en ook om de school meer LGBTQ+ vriendelijk te maken zodat iedereen zich veilig voelt hier op school."

"Stop eens met het schelden met 'homo' of 'gay', je bedoelt het misschien niet zo, maar je maakt anderen er onnodig onzeker en verdrietig mee." Regenboogversiering is ervoor bedoeld om je bewust te maken dat iedereen elkaar accepteert en respecteert en dus ook op je woorden let.

Kijk op de site van het landelijke GSA-Netwerk, als je meer wilt weten: www.gsanetwerk.nl.

SancTalent is back!

SancTalent is back!

Voor het corona-tijdperk waren de 'Sanctalent' avonden onvergetelijk en vol te gekke optredens. Dit jaar kun jij eindelijk weer meedoen en schitteren op het podium. Sanctalent is op 6 maart 2024. leerlingen shinen in dans, zang, rap, muziek, sketch (bijvoorbeeld theater of cabaret) of misschien wel 'spoken word'! 

Van dinsdag 27 februari tot 6 maart 2024 kun je in de grote pauze een kaartje kopen voor € 1,- ! Op 6 maart openen de deuren om 19:00 uur en starten de optredens om 19:30 uur. Ben jij erbij?!

SancTheater

SancTheater speelt 'De Oresteia'
Dit jaar speelt het SancTheater 'De Oresteia'. Het SancTheater bestaat uit een groep leerlingen (van leerjaar 2 tot en met 6), die na schooltijd, gewerkt heeft om deze spetterende voorstelling neer te zetten.

Het verhaal is een mythische tragedie. Eén ding is zeker; de term ‘familiedrama’ is hier ontstaan. Net als voorgaande jaren is het oorspronkelijke script van het stuk eigentijds bewerkt en geregiseerd door theaterdocent Tobias Specker. Een groep leerlingen heeft onder leiding van Art&Design docent Manuel Wassink dit jaar het decor gemaakt. 

Paarse Vrijdag

8 dec 2023

💜 8 december 2023 is het Paarse vrijdag 💜
Draag je paarste kleren/ accessoires en laat zien dat je oké bent met je medeleerlingen en medewerkers in de lhbtqia+community! Love=Love.🕺💅🏼🌂.

Ons GSA team hijst vrijdagochtend samen met een mysterie guest 🤷‍♀️de 🏳️‍🌈 vlag om 8:15 uur! Er is een Purple walk of fame, je kunt ‘gaykjes’ kopen (opbrengst gaan naar de Dusty foundation) en er is paarse aandacht in de lessen!

Paarse Vrijdag is als Spirit Day begonnen in de USA toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans zijn. De kleur paars in regenboogvlag staat voor ‘spirit’. 🌈
#paarsevrijdag💜 #beyourselfie #LOVEisLOVE😍 #GSAatSancta #draagpaars

Pi-lezing 14 maart

Gaudì: Architect, kunstenaar, wiskundige?

Suzanne Roelofs - 14 maart 2024 - 19.30-21.30 uur - Lyceum Sancta Maria

In het kader van ϖ-dag, organiseert Lyceum Sancta Maria jaarlijks een lezing waarin fascinerende kanten van de wiskunde aan bod komen, op een toegankelijke manier. Dit jaar gaat de lezing over de werken en ideeën van Antonio
Gaudì. De lezing wordt gegeven door architectuurhistoricus Suzanne Roelofs (buildingstories.nl) in samenwerking met de sectie wiskunde. Suzanne zal vertellen over de achtergrond van bekende ontwerpen van Gaudì en de plaats hiervan binnen het Catalaans Modernisme. De sectie zal aanhaken met het fysiek en digitaal modelleren van Catalan surfaces, kettinglijnen en kegelsnedes die nauw verbonden zijn met de constructie van Gaudì’s bouwwerken.

(Gratis) aanmelden kan via deze link!