Leerlingenraad en GSA

Leerlingenraad

Hey

Wij zijn de leerlingenraad.
Wij vertegenwoordigen de meningen van de leerlingen bij ons op school. We gaan in gesprek met elkaar, maar ook met leerlingen over o.a. de sfeer binnen de school, problemen die aandacht vergen en wat er verbeterd zou kunnen worden. 

Wat wij doen

Wat wij doen

Wij leggen verbeterpunten, plannen en ideeën neer bij het bestuur en gaan met hen in gesprek over de mogelijkheden.

We meeten een keer in de maand en hebben onze eigen ruimte.

Wij hebben onder andere het voetbalveldje op het onderbouwplein gerealiseerd.

We hebben geholpen met de vernieuwing van de nieuwe onder- en bovenbouw kantines. 

Ook doen wij verschillende acties zoals de rozenactie met valentijn en de zuurstokkenactie met kerst.

Ideeën?

Laat het ons weten!

Leerlingen kunnen bij ons terecht met hun ideeën of opmerkingen waar wij vervolgens mee aan de slag gaan tijdens onze maandelijkse vergaderingen. 

Dus heb je een goed idee of wil je iets verbeteren op school? Kom dan langs bij de leerlingenraadruimte in de gang bij de dagwacht of mail ons: leerlingenraad@sanctamaria.nl

Leerling

"Ik zit in de gsa omdat ik het fijn vind om te kunnen praten met andere queer leerlingen en de problemen op school. Ik vind het ook belangrijk om die problemen op te lossen!"

GSA

Wat is de GSA?

De GSA (Gender Sexuality Alliance) op Sancta is een groep scholieren en docenten. De GSA staat voor vrijheid, veiligheid, en gelijkheid voor alle leerlingen van onze school, welke seksualiteit of gender je dan ook hebt!" De GSA is er voor iedereen. 

Homoseksueel of anders dan de norm zijn, wordt door nog veel mensen gezien als wat niet gerespecteerd wordt. Voor onzekere jongeren, die zich al in een periode van jezelf ontdekken bevinden, die worstelen met hun geaardheid of gender, kan dit ervoor zorgen dat ze zich verstoppen voor wie ze zijn en bij wijze van spreken in een leugen gaan leven.

Een GSA op school is een belangrijke groep en een veilige haven voor veel leerlingen. 

Wat doet GSA

Praten en doen

We komen regelmatig bijeen om met elkaar te praten. We hebben het over onze gevoelens en berijpen elkaar goed. Ook praten we over acceptatie, bewustwording en verbeteringen op school.

We gaan de brugklassen langs om ons te presenteren, organiseren en vieren o.a. Paarse Vrijdag en International Coming Out Day. We zorgen dat de regenboogvlag uithangt om leerlingen bewust te maken dat iedereen mag zijn wie ze zijn.

We hebben ervoor gezorgd dat er meer gender-neutrale toiletten op school zijn gekomen.

Lijkt het je wat en wil je meepraten en meedoen? Kom een keer langs en misschien word je ook lid van de GSA! Je mentor weet bij wie je je kunt melden.

GSA quotes

Leerlingen zeggen:

"Ik neem deel aan de GSA, omdat ik wist dat ik daar geaccepteerd zou worden voor wie ik ben. Ook omdat ik het belachelijk maken van LGBTQ+mensen wil helpen tegen te gaan en ook om de school meer LGBTQ+ vriendelijk te maken zodat iedereen zich veilig voelt hier op school."

"Stop eens met het schelden met 'homo' of 'gay', je bedoelt het misschien niet zo, maar je maakt anderen er onnodig onzeker en verdrietig mee." Regenboogversiering is ervoor bedoeld om je bewust te maken dat iedereen elkaar accepteert en respecteert en dus ook op je woorden let.

Kijk op de site van het landelijke GSA-Netwerk, als je meer wilt weten: www.gsanetwerk.nl.